Çağdaş Kartallılar Derneği'nde babam ve bir iki arkadaşına santur çalarken, ''santurlanmak'' diye bir deyim olduğunu öğrendim. Babam Artvin Yusufeli'li, arkadaşlarıda bizim köyün üst taraflarındaki köylerdenmiş. Boş gezen , bir iş ile meşgul olmayan öylece ortalıkla dolanan kişiler için ''santurlanma da! '' derlermiş o taraflarda. Sözün kaynağı santurdan mı yoksa ''sen turlanma ortalık da'' gibi bir anlama gelebilecek sözcüklerin şive etkisi ile değişiminden mi geldiğini bilmiyorum. Onlarda bilmiyorlar.
Fakat Rize Oyun Havası üzerine yazılan bir yazıda şu tanımla ; ''Oyun esnasında armonikayı andıran fakat ondan küçük ve "santur" dedikleri bir çalgı çeşidini çalarlar. Horona katılmayan kız ve kadınlar da iki taraflı karşılıklı olarak türküler
çağırırlar. '' *
karşılaştığımda deyim kökeninin santur çalgısından gelmiş olabileceğini düşünmemek elde değil. İlk başlarda Santurlanma! deyimi çalgı çalma da biraz iş yap artık anlamında kullanılmış olabilir. Yargıya varmak için biraz erken şimdilik, araştırma isteyen bir konu bu da. O zamana kadar biraz santurlanmadan önce Beyoğlu-Tarlabaşı Kemer Hatun Mahallesinde - bir arkadaşımın atolyesini ararken karşıma bir sokak tabelası çıktığında durmamın ve kısa bir mola vermemin sebebi; sokağın adının '' Santur Sokağı '' olmasıydı derim ve bir de görüşmek üzere derim.
*http://www.tezgen.com/rize-oyun-havasi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder