Mahiye Morgül* imzalı ''URFA HALEPLİ BAHÇE MOZAİKLERİNDE ANTİK OĞUZ ADLARI'' başlıklı yazısından santur ile ilgili bir bölüm ;
XIRGON; Bedeni atıyla birleşmiş resmedilen, rüzgar kanatlı adam mozaiğindeki yazı.
Zarkun,Dorkun, Tarkon; Urfa-İskenderun hattındaki Zorkun yaylasında adı yaşayan TARKAN Di METE de olabilir. Ancak genel olarak sanatı, tıbbı ve askerliği beraber taşıyan, ölümünde Gök Tanrıya yükselen insanı betimleyen bu resim, Tarkan’dan çok KORKUN Atası VI.Mitridate’yi ifade ediyor.
X sembolünü OKS yerine gırtlaktan H/KH okumak da olanaklı olduğuna göre, XIRKON’u KIRKUN, yani KEN-GER sıfatıyla da çözebiliriz. Bu durumda Sümer Atası Orkun demek yanlış olmayacaktır, çünkü Sümerli halkı kendilerine KENGER der.
Atıyla bütünleşen ZORKUN’un antik kaynaklardaki adı Santor/ Kentour diye geçer. Atıyla bütünleşmiş yüce kişilik; müzik, tıp, gök bilimi, askerlik gibi becerileri üzerinde toplayandır. OpaDor Mitridate’nin gerçek kişiliğiyle örtüşen bir sıfattır. Dor-Kun/San-Tor ile sesdeştir. Piyanonun atası sayılan İran-Pers çalgısı SANTUR ile sesdeştir; Dor-Canı anlamındadır.
http://www.ekemer.com/urfa-halepli-bahce-mozaiklerinde-antik-oguz-adlari
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder